miercuri, 20 decembrie 2006

Borat **


Pe bune, filmul e prost. Pe lângă că nici nu începe bine şi se termină. Ne place fiindcă se aud înjurături în română? Fiindcă ţiganii de pe-acolo au feţe, inimi şi ficaţi de România? Fiindcă poantele au iz de Garcea?
Acum câteva luni, în Londra se vorbea numai de Borat. Englezii disecau filmul ca pe un câştigător de Oscar. Se minunau, râdeau, blamau. Un personaj ieşit din rahat şi intrat în civilizaţie. O poveste de succes, o ţară (Kazahstan) marketată (urât, dar bine!), o mustaţă şugubaţă şi două-trei glumiţe de şantier suprapuse pe un aşa-zis road-movie. L-am întrebat pe un londonez get-beget dacă i-a plăcut filmul.
"It's funny" a răspuns repezit, apoi a pus urgent o frână de i-a venit Guinnessul înapoi. "...but it's kinda sad..."
Tot atunci, unul dintre cei mai cunoscuţi DJ-i ai anilor 90, Tom de la Groove Armada, îmi povestea, într-un alt context, despre tendinţele muzicii de club. "It's time to go East!", spunea, parcă plictisit de nemţi, nordici şi "ibizeni".
Borat nu e altceva decât mersul invers al lumii civilizate. S-au plictisit de ei înşişi şi o iau către Est. Numai că acolo, Borat iese din toaletă şi vine cu rahatul în pungă la o masă de oameni normali, întrebându-i unde să-l arunce.
Aşa să fie?

Foto: www.outnow.ch

4 Comments:

yoshy262 said...

Intradevar filmul este de un umor negru...muuult prea negru pt. gusturile unora...sincer sint destule faze unde e tras de par scenariul ..dar ce sa-i faci..pina si publicitatea negativa e buna la ceva

Anonim said...

Prin anii '80 televiziunea din Moscova difuza de trei ori pe an un documentar indraznet despre KKK. Era un filmulet facut la comanda, pentru a infiera "tarele capitalismului salbatic" din State. Imi amintesc cum un trucker american, un redneck veritabil, isi motiva afilierea la Klan: "America e o lume in care negrii isi fac de cap si jidanii controleaza totul". Faptul ca nu s-au schimbat prea multe in ultimul sfert de secol ni-l aminteste Borat. Modul in care o face - pe noi nu ne incanta, dar masele inteleg precis, 'au prins' mesajul!
Borat e un fel de "Ba p'a matii!..." zis atunci cand deja a venit verdele la semafor si faci la dreapta. L-as mai vedea o data, cu Vadim si Zavoranca.

Eduard Ţone said...

Vadim cred ca ar face stop cardiac(de ras) la scena in care Borat si amicul lui se sperie de evreii transformati in gandaci care vor sa le fure banii.
:D

Cavalary said...

E pur si simplu o comedie tampita. N-are niciun sens, dar nici nu trebuie sa aiba, e pur si simplu de ras... Si am ras pana ma dureau si burta si gura...