luni, 19 februarie 2007

Revine cubul lui Rubik!

A reînceput nebunia cubului Rubik. Ăştia mai mici probabil habar n-au ce-i cu cubul ăsta, aşa că, măcar pentru ei, trebuia să i se dea un nou impuls drăciei inventate (în 1973) de Erno Rubik, sculptor şi profesorul de arhitectură ungur.

Îmi amintesc că primul cub l-a luat prin 1982, cu 200 de lei, de la colegul meu Remus al cărui tată era arbitru de hochei şi care aducea cuburi din Ungaria. 200 de lei era o sumă frumuşică, dar la naiba!, era cool să ai cub Rubik original. Am învăţat să-l fac cam într-o lună, mai întâi o faţă (mare victorie) apoi cu totul, după un algoritm complicat. Eram bolnav de pojar şi "rezolvam" cubul. Imediat a început goana după recorduri. Nu-mi amintesc foarte bine dar parcă personal best-ul meu a fost undeva în jur de 2 minute. Ca să-l faci mai repede exista un secret: dezmembrai cubul şi îi ungeai mecanismul cu lapte Doina. După care îl asamblai la loc şi mergea... ca uns!

Există 519,024,039,293,878,272,000 aranjamente posibile pentru cubul în varianta 3x3x3 (există şi variantele, mai puţin populare 4x4x4 şi chiar 5x5x5). Cu toate astea sunt doar 12 moduri în care poate fi rezolvat.

În perioada de glorie a cubului (începutul anilor '80) exista chiar şi un newsletter trimis de Rubik. Industria avea să explodeze rapid. Primul campionat a fost organizat la Munchen de Guiness Book iar câştigătorul (un neamţ) a rezolvat cubul în 39 secunde.

Recordul mondial a fost stabilit recent, pe 6 august 2006, de Toby Mao, la "naţionalele" Statelor Unite: 10,48 secunde.(vezi mai jos!)

În filmul In Pursuit of happYness, Will Smith (nominalizat Oscar 2007 pentru acest rol) apelează la cunoştinţele sale în rezolvarea cubului pentru a-l impresiona şi a-l determina pe directorul unei mari firme să-l cheme la interviul care-i va schimba viaţa.

0 Comments: