miercuri, 10 ianuarie 2007

GS: ia pdf-ul neamule!

Citesc ştirea potrivit căreia Gazeta Sporturilor va apărea curând şi în format pdf, care poate fi cumpărat şi apoi descărcat, contra unei sume (am înţeles modice), în fiecare zi.

După mine e un experiment făcut pentru cititorii din America sau de prin lume dar şi de "pregătire" a celor din România. Şi e doar primul pas. Nu a da print unui document pdf de către cei care-l descarcă este scopul celor de la Gazetă. Nu o vor face prea mulţi, ce sens ar avea: oricum site-ul ziarului e updatat în timp real cu ştiri iar tonerul nu e chiar ieftin.

Ideea bate mai departe: obişnuirea cititorului că în viitor va trebui să plătească "ceva", în condiţiile în care presa va fi mult mai web-orientată, din cauza scăderii vânzărilor din print (tocmai pe ideea că cititorii preferă din ce în ce mai mult net-ul).

Interesant, e de urmarit.

3 Comments:

Anonim said...

da, proiectul e facut in special pentru cititorii din afara care vroiau gazeta in fiecare zi si nu prea aveau cum sa faca rost de ea, dar si pentru cei din tara care-s prea comozi sau ocupati ca sa mai dea o fuga pana la chioscul de la colt.
pe de alta parte, ziarele si revistele din romania sunt probabil printre singurele care mai pot fi citite gratuit in varianta online. asta incepe sa se schimbe si e momentul, cum spui si tu, ca cititorul sa se obisnuiasca cu ideea ca pentru orice informatie trebuie sa plateasca ceva (chiar daca vorbim de sume modice).
iar daca totul merge conform planului, poate urmatorul pdf pe care o sa-l ia neamul va fi al FHM-ului :)

Fan Football said...

Bliss, din cite stiu Corriere dello Sport avea(nu stiu daca mai are) acest serviciu: editorii puneau pe site, dupa-amiaza, pdf-ul cu ziarul din acea zi. Probabil tot pentru cititorii de prin America sau de pe alte... fusuri orare.
Si da, incet-incet trebuie sa se obisnuiasca si romanul ca asa cum platea pentru un ziar pe care-l lua de la chiosc va plati pentru acelasi ziar (in format digital) pe care sa-l ia, mai comod, de pe net. Intr-o forma (pdf) sau alta.

Anonim said...

N-am asa mari probleme cu plata in sine... Si nu neaparat o suma modica, ci chiar comparabil cu pretul variantei pe hartie, dar tinand cont ca nu mai platesc hartia si tiparitul astept ca acea plata sa ma scape de o buna parte din reclame! Problema, cum am mai spus la alt post, e modalitatea de plata.
Altceva e faptul ca nu vreau sa ingros profiturile unei companii. Atata timp cat nu ajunsesera in pragul falimentului publicand pe hartie, astept ca pretul variantei on-line sa fie exact cat trebuie ca sa le mentina aproximativ aceeasi marja de profit. Daca iese observabil mai mult, problem... Lacomia e unul dintre motivele principale pt. care lumea e unde e.
In alta ordine de idei, astept ziua in care o sa pot cumpara on-line chiar orice (cu plata la livrare if you don't mind) si-n Romania, nu doar IT&C, electronice, sex toys si cadouri hazlii. (Nu iau in considerare magazinele on-line care ofera acum produse "pt. casa" si alimentare la noi, ca au preturi de 2-3 ori mai mari decat de la magazinele "normale".)