duminică, 14 ianuarie 2007

Children of Men ****

...sau "Copiii tatălui", cum a fost tradus, oricum un titlu total neinspirat pentru un film care merită atenţie.

De ani de zile nici o femeie nu a mai născut vreun copil. Omenirea se află în incapacitate de a mai procrea şi nimeni nu mai trage vreo speranţă. Teroarea pune stăpânire pe marile oraşe ale lumii, deci şi pe Londra anului 2027, acolo unde un individ (Clive Owen) va primi printr-un concurs de împrejurări misiunea de a o "salva" pe unica gravidă de pe Planetă, o negresă emigrantă.

Dincolo de scenariul în sine, Children of Men are câteva elemente care fac din el o mică bijuterie: filmările (regizor - mexicanul Alfonso Cuaron, cel care a mai făcut, printre altele, Harry Potter III şi Y tu mama tambien), detaliile şi mesajele subliminale (Owen poartă, de pildă, un tricoul cu London 2012, subtilă reclamă la Olimpiada de peste 5 ani), Michael Caine - excepţional în rol de hippiot bătrân şi ţicnit (apropo, câţi hippioţi vor mai fi rămas în 2027?) şi Oana Pellea - consistentă (şi de nerecunoscut) în pielea unei ţigănci rătăcite prin Londra, care pune umărul la salvarea omenirii pălăvrăgind vrute şi nevrute într-o limbă pe care oricum nu o înţelege nimeni, dar care, iată, după Borat, începe să devină un fel de background language al industriei filmului: ta-daaam, limba română.

A, şi încă ceva: soundtrack-ul de senzaţie, atât de nepotrivit atmosferei încât se potriveşte perfect! Trăiască Lennon!

Foto: www.outnow.ch

4 Comments:

Anonim said...

Nu mi-a placut. Subtire. Porneste de la o idee interesanta dar se termina exact cand ar fi trebuit sa inceapa sa aiba substanta. M-a dezamagit.

Unknown said...

Florin, ma' man, bine-ai venit!
Eu am explicat de ce mi-a placut - n-as zice ca mi-a placut in totalitate. Filmul nu e genial, dar e de luat in seama.
Poate or face si continuarea... :-)

Anonim said...

Bravo Florin!Super filmul!Are deja 7 premii mari si 11 nominalizari pus 3 la Bafta! Iar Oana Pellea, Bravo ei!Super,super!

Anonim said...

Well, sa nu se mai nasca niciun copil ar fi o problema... Dar doar pt. oameni si animalele domestice, planeta si celelalte vietuitoare de pe ea sunt sigur c-ar da petrecere, daca ar intelege conceptul... Dar si ca se nasc atatia cati se nasc acum e o problema la fel de mare.